Geld lenen als ZZP’er

Geld lenen als ZZP’er: Voor wat voor een leningen/kredieten kom ik als ZZP’er in aanmerking?

Vaak is het moeilijker voor ZZP’ers om aan een krediet te komen dan een grote onderneming. De afgelopen jaren zijn de verschillende verstrekkers van bijvoorbeeld geldleningen ook extra alert en willen ze risico’s beperken tot een absoluut minimum. Hoe kun je als ZZP’er nog aan een krediet, lening of subsidie komen? Wil je graag meer weten? Neem dan even contact met ons op en dan bespreken wij graag de mogelijkheden met je.

Rekening-courant bij de bank of geldverstrekker

Als ZZP’er kan je in eerste instantie altijd terecht bij je zakelijk bank voor een rekening-courant krediet. Hierover is uiteraard rente verschuldigd en het opgenomen krediet dient t.z.t. ook weer terugbetaald te worden. Na het overleggen van de jaarcijfers van een gezonde onderneming, zal je een krediet al snel kunnen ontvangen. Dit geldt niet altijd voor startende ondernemingen (hier is immers geen financieel verleden van te overleggen). Voor meer informatie kunt u terecht bij uw zakelijke bank. Naast uw bank zijn er verschillende instanties die u een lening zouden kunnen verstrekken.

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Vaak kiezen banken ervoor om geen lening te verstrekken aan startende ondernemers. Vaak komt dit door een, in de ogen van de bank, te hoog risico. Er zijn echter regelingen die het risico voor de bank verminderen, zoals bijvoorbeeld een garantstelling van de overheid. In dit geval staat de overheid deels garant voor het krediet dat de bank verstrekt aan een beginnende onderneming. Dit heet Borgstelling MKB Kredieten (BMKB). Voor meer inhoudelijk informatie over deze vorm van financiering kunt u terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Microfinanciering

Als via de bank een lening niet mogelijk is, is een microfinanciering een goed alternatief. Een microfinanciering is een zakelijk lening van maximaal € 50.000. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zo moet u een ondernemersplan kunnen overleggen, minimaal 18 jaar zijn en ondernemer in hart en nieren. Qredits is in Nederland een aanbieder die microfinanciering mogelijk maakt. Voor meer informatie kun je terecht op hun website.

Crowdfunding

Geld lenen als ZZP’erHet komt steeds vaker voorbij: ondernemingen die met succes hun wens in vervulling hebben gebracht doormiddel van crowdfunding. Crowdfunding is mogelijk wanneer je op korte termijn geld nodig hebt en dit nergens anders kan krijgen. Bij crowdfunding vraag je het publiek je idee te financieren. Dit kan op meerdere manieren; een lening die je terugbetaald in natura of geld (met rente), je geeft de zogenaamde investeerder een belang in je bedrijf (bijvoorbeeld aandelen) of de investeerder doneert zonder tegenprestatie. Meer over crowdfunding lees je op de website van crowdfunding.

Innovatiekrediet

Als u een innovatief idee heeft met veel potentie, maar u kunt de financiering niet rond krijgen? Dan kunt u misschien innovatiekrediet aanvragen bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Uiteraard wordt een aanvraag voor innovatiekrediet niet altijd ingewilligd. Onderzoek en voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle aanvraag. U moet bijvoorbeeld een uitgebreid businessplan presenteren. Daarnaast moet het innovatiekrediet in de volledige financiering voorzien, met ruimte voor uitwijkende resultaten die tevens zijn geanalyseerd en berekent in de business case.

Bijstandsverlening zelfstandigen

Als u als zelfstandige financieel in de problemen komt, kunt u in aanmerking komen op gemeentelijk niveau voor een Bijstandsverlening Zelfstandigen. Uw inkomen wordt dan aangevuld tot bijstandsniveau voor maximaal 3 jaar. Ook kunt u als u een bijstandsuitkering krijgt, starterskrediet ontvangen als u een onderneming wilt beginnen. Voor meer informatie over de BBZ lees ook: Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ)
(Bron: F. Florack)