Nieuws en publicaties

Tarief per juli 2015 omhoog;

profiteer nu het nog kan!

Veel mensen laten nog gauw hun huis verbouwen tegen het lage btw-tarief van 6%, want dat kan binnenkort niet meer. Dus profiteer nu het nog kan! Per 1 juli gaat het lage btw-tarief voor (onderhouds- en renovatie-) klussen weer omhoog van 6% naar 21%.

Btw-tarief bij verbouwingen

U kunt gebruikmaken van een speciale regeling voor de uitvoering van een aantal werkzaamheden. Voor sommige werkzaamheden aan uw woning betaalt u dan 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Dit geldt alleen als uw woning ouder is dan twee jaar.

Laag of hoog BTW tarief

Hieronder vindt u de verschillende werkzaamheden waarover u het verlaagde btw-tarief betaalt. Let op, voor sommige werkzaamheden is de regeling tot 1 juli 2015 geldig.

Btw-tarief voor renovatie- en herstelwerkzaamheden  Voor renovatie- en herstelwerkzaamheden geldt van 1 maart 2013 tot 1 juli 2015 het verlaagde btw-tarief. Om te beoordelen of de werkzaamheden onder het lage btw-tarief vallen, is het moment van afronden van de werkzaamheden bepalend.

Ook geldt een specifieke goedkeuring voor:

 • De arbeidskosten van hovenierswerkzaamheden (bij het aanleggen en onderhouden van tuinen).
 • Het ontwerpen en vervaardigen van bouwtekeningen door architecten, mits zij ook de renovatie van de woning begeleiden.

Voorwaarden De voorwaarden om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief zijn:

 1. Het gaat om alle renovatie- en herstelwerkzaamheden die in en aan een woning worden verricht. Onder renovatie- en herstelwerkzaamheden vallen: het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden, van (delen van) de woning.
 2. Uitsluitend de arbeidskosten van de renovatie- en herstelwerkzaamheid vallen onder dit verlaagde tarief, niet op de materiaalkosten. Onder arbeid vallen ook kosten die rechtstreeks aan de renovatie of het herstel zijn toe te rekenen, zoals de huur van apparatuur en voorrijkosten.
 3. De woning moet minimaal 2 jaar oud zijn (na eerste ingebruikneming van die woning). Nieuwbouw komt dus niet in aanmerking.

Niet van toepassing Voor de volgende werkzaamheden geldt het verlaagde btw-tarief niet:

 • Glazen wassen.
 • Het vervangen van gordijnen en zonwering.
 • Het leggen en onderhouden van vloerbedekking en vloeren, met uitzondering van het onderhoud van (houten) vloeren die bouwkundig onderdeel uitmaken van de woning.

Btw-tarief voor isoleren De arbeidskosten voor vloer-, dak- en gevelisolatie bij woningen ouder dan twee jaar vallen onder het lage btw-tarief. Een belangrijke voorwaarde die daarbij wordt gesteld is dat de Rc-waarde (de warmteweerstand) van de scheidingsconstructie minimaal voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit.

Daarnaast worden de materiaalkosten sinds 1 januari 2014 belast tegen 21%. Ook werkzaamheden die te ver afstaan van de isolatiewerkzaamheid vallen onder het 21%-tarief. Meer informatie geeft de website van de Belastingdienst (isoleren van woningen)

De arbeidskosten voor het plaatsen van glas vallen wel onder het 6%-tarief evenals de kosten die rechtstreeks aan de isolatie zijn toe te rekenen, zoals de huur van apparatuur en voorrijkosten.

Btw-tarief voor schilderen Het schilderen van woningen ouder dan twee jaar valt onder het lage btw-tarief. Het 6%-tarief is ook van toepassing op:

 • Het voorbereiden van het schilderwerk.
 • De voorbehandelingen
 • De gebruikte materialen.

Werkzaamheden die te ver afstaan van het schilderwerk vallen onder het 21%-tarief. › Meer informatie op de website van de Belastingdienst (schilderen)

Btw-tarief voor stukadoren Het stukadoren van woningen ouder dan twee jaar valt onder het 6%-tarief. Het lage btw-tarief is verder van toepassing op:

 • Het voorbereiden van het stukadoorswerk.
 • De voorbehandelingen.
 • De gebruikte materialen.

Werkzaamheden die te ‘ver afstaan’ van stukadoorswerk, zoals het plaatsen van gipswanden, het aanbrengen van tegels op wanden of het leggen van vloeren vallen onder het 21%-tarief.

Btw-tarief voor behangen  Behangen valt onder het 6%-tarief. De woning moet dan wel ouder zijn dan twee jaar. Het tarief is van toepassing op:

 • Het behangen.
 • De noodzakelijke voorbereidingswerkzaamheden.
 • De gebruikte materialen.

Let op: het leveren van behang valt onder het 21%-tarief.

Btw-tarief voor schoonmaken Schoonmaakwerk aan de binnenkant van de woning valt onder het 6%-tarief.

Sommige werkzaamheden vallen onder het 21%-tarief, zoals:

 • Schoonmaakwerk aan de buitenkant van de woning.
 • Specifieke schoonmaakdiensten, zoals schoorsteenvegen en cv-reiniging.
 • Schoonmaakwerk dat meestal door een gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld het in de was zetten van parketvloeren, reinigen van portieken met hoge drukreinigers, brand- en roetreiniging, schoonmaak bij zware vervuiling, schoonmaak na waterschade, ontruimen en schoonmaak na overlijden bewoner.

(Bron: Vereniging Eigen Huis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *